Mobiliteit en Verkeer

Vrees voor meer ongevallen door nieuw rijexamen

Vanaf 1 juni volgend jaar zal het rijexamen er anders gaan uitzien. Zo zal je vanaf dan geen twee maar zes manoeuvres moeten uitvoeren op de openbare weg. De federatie van rijscholen (Federdrive) vreest dan ook voor meer ongevallen.

"Nu moet je enkel kunnen parkeren achter een geparkeerde wagen en draaien in een straat. Daar komen nu nog eens vier extra oefeningen bij. De leerlingen zullen nu nog meer de weg op moeten als ze de manoeuvres onder de knie willen krijgen. Daar komen ongevallen van, en nog meer overlast", zegt Jeroen Smeesters van Federdrive in de kranten van Mediahuis.

De federatie klaagt ook aan dat ouders nog steeds hun kinderen rijles mogen geven. "Twee uurtjes verkeersregels opfrissen is niet voldoende. Veel ouders zullen hun fouten blijven doorgeven."

Vanaf volgend jaar zullen alle beginnende bestuurders negen maanden met een voorlopig rijbewijs moeten rondrijden, of ze nu lessen gevolgd hebben of niet. Volgens Federdrive slaat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) de bal daar mis. "Niet de duur van de opleiding is cruciaal, wel de kwaliteit."

Minister Weyts zelf, verwacht geen stijging van het aantal ongevallen.