Politiek

Turtelboom komt terug op gratis stroom en gas voor iedereen

door Geert Kusters

Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) is niet mals voor Vlaams minister Turtelboom. "Het is toch onwaarschijnlijk dat Turtelboom net de gratis stroom gebruikt in haar argumentatie om de Turteltaks te verdedigen bij mensen die zich zorgen maken over hun factuur. Die gratis stroom heeft ze net afgeschaft. Bovendien denken de mensen nu dat ze plots recht hebben op gratis gas, wat niet het geval is".

De bal ging begin november aan het rollen, toen ontmoetingshuis De Sfeer in Genk in Het Belang van Limburg zijn ongerustheid uitte over de energieprijzen. Een medewerker van het kabinet Turtelboom reageerde per mail op het krantenartikel. Daarin werd gewezen op de maatregelen die de Vlaamse regering neemt rond de energiefactuur. "Zo heeft iedere Vlaming recht op een gratis hoeveelheid elektriciteit en gas", staat in de mail. Maar dat klopt niet. De Vlaamse regeringbesliste eerder de gratis stroom af te schaffen vanaf 1 januari 2016. En een gratis hoeveelheid gas voor iedereen bestaat helemaal niet.

Het kabinet-Turtelboom erkent dat het antwoord "verkeerd geïnterpreteerd" kan worden. "Dat mag niet gebeuren en we gaan dat rechtzetten", klinkt het. Wat wel bestaat, en waar het kabinet ook op doelt, is een minimale hoeveelheid aardgas tijdens de wintermaanden voor mensen met een budgetmeter. Maar die regeling is lang niet voor iedereen. Het kabinet-Turtelboom erkent dat de boodschap "verkeerd geïnterpreteerd kan worden". "Dat mag niet gebeuren en we gaan dat ook rechtzetten", klinkt het. "Het was niet slecht bedoeld, maar we gaan onze procedures bekijken. Je mag ook niet vergeten dat we hier 4.000 mails per jaar krijgen".