Justitie

Rust teruggekeerd na rellen in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren

In Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren is de rust teruggekeerd na een avond vol rellen. Die waren uitgebroken nadat mensen van Koerdische en Turkse afkomst met elkaar in de clinch gingen. De politie kwam massaal ter plaatse en moest zelfs het waterkanon inzetten. Het is nog onduidelijk hoeveel gewonden er zijn gevallen. 

De aanleiding van de confrontatie was een groep Koerden die zondagavond naar Heusden-Zolder trok, nadat ze in Kessel-Lo het Koerdisch lentefeest Newroz haddan gevierd. Ze zouden de Turkse gemeenschap aan de Koolmijnlaan geprovoceerd hebben met met Koerdische vlaggen, foto's en slogans van de PKK. Dit leidde tot discussies met individuen van Turkse afkomst, waarbij een Turkse man ook fysiek werd aangepakt. Toen dat nieuws rondging op sociale media, verzamelden een grote groep Turken in de Kolderstraat, waar de Koerden zich hadden verscholen in een huis.

Daar werden enkele auto's vernield, ook werden de ruiten van het huis ingegooid. Het provinciaal interventieplan werd afgekondigd en zowel de federale als de lokale politie kwamen massaal ter plaatse in Heusden-Zolder. De Turken werden onder meer met het waterkanon verdreven uit de Kolderstraat en de Koerden werden geëvacueerd. Ook werd een helikopter ingezet. Een aantal relschoppers trok daarna naar de Lillosteenweg in Houthalen-Helchteren, maar tegen 23 uur was de situatie onder controle. Sindsdien zijn er geen nieuwe incidenten geweest.

Minstens zes personen raakten gewond, zeker één jongeman werd met een mes in de borstkas gestoken. Het is nog onduidelijk hoeveel gewonden er precies zijn gevallen. Rond 9 uur komt de crisiscel samen in het NAC in Houthalen-Helchteren.