Economie

Het ondernemersvertrouwen in de Limburgse bouw zakt fors

Het ondernemersvertrouwen in de Limburgse bouw zakt fors. Dat blijkt uit een enquête van Bouwunie bij haar Limburgse leden-bouwbedrijven.

Na het zeer moeilijke jaar 2020 en een vervolgens zeer goed half jaar zakt het
ondernemersvertrouwen in de Limburgse bouw fors. Het huidige werkvolume is nog meer dan OK. Bij 1 op 5 is dat zelfs meer dan de voorbije maanden. Het zijn de werkomstandigheden die tegenzitten. Knelpunten zijn de hoge materiaal- en arbeidskosten, de aanslepende covid-19-perikelen en de krapte op de arbeidsmarkt.

Vooral de prijsstijgingen van producten en grondstoffen zijn een ernstig knelpunt. Komt daar nog eens bij dat de energieprijzen pieken, de inflatie toeneemt en bijgevolg ook de lonen. Ook de leveringsproblemen voor tal van producten en materialen blijven aanslepen en zorgen voor vertragingen en ontevreden klanten. Dit is het geval bij 65% van de Limburgse bouwondernemers.

Ook de arbeidsmarkt blijft krap. Voor werkgevers is het vinden van nieuwe medewerkers een ernstig probleem. 58% van de Limburgse bouwbedrijven is op dit moment op zoek naar medewerkers.

Knelpunten voor bouwondernemers 

van de zelfstandige bouwondernemer
1. abnormale prijsstijgingen producten 88%
2. lange levertermijnen producten 50%
3. administratieve rompslomp 38%
4. hoge werkdruk zaakvoerder 38%
5. oneerlijke concurrentie 38%

van de bouwondernemers met personeel
1. abnormale prijsstijgingen producten 89%
2. vinden van medewerkers 71%
3. lange levertermijnen producten 69%
4. administratieve rompslomp 66%
5. hoge werkdruk zaakvoerder 63

Dit alles zorgt ervoor dat de meeste bouwondernemers geen al te hoge verwachtingen hebben voor 2022. Slechts 1 op 5 denken dat 2022 beter wordt dan 2021.