Nieuws

Europa zet licht op groen voor Einstein Telescoop

Europa zet het licht op groen voor de Einstein Telescoop. Het wetenschappelijk miljardenproject staat op een shortlist met prioritair te realiseren projecten binnen Europa.

De Einstein Telescoop kan volgens veel wetenschappers het belangrijkste wetenschappelijke project van deze eeuw worden. Het is een gigantisch ondergronds laboratorium met 3 armen van 10 km lang. Daarin staat een laseropstelling, en die kan gravitatie- of zwaartekrachtsgolven kan meten. Het project heeft een prijskaartje van 1,7 miljard euro. Onze provincie is samen met Nederland en Duitsland kandidaat om de Einstein Telescoop te bouwen. De enige andere kandidaat voor dit prestigeproject, dat een enorme economische boost aan onze regio kan geven, is het Italiaanse eiland Sardinië.

Nu de Einstein Telescoop prioriteit wordt voor Europa zullen de voordragende landen van het project (momenteel Nederland, Italië, België, Polen en Spanje) een eerste stap moeten zetten tot prefinanciering. Tegen 2026 zullen we dan weten in welke regio de Telescoop zal worden gebouwd.

In de TVL-reeks ‘Einstein in Limburg’ onderzocht Geert Kusters waarom dit project zo belangrijk is voor onze provincie. U kan de reeks opnieuw bekijken op onze website TVL.be, of hier:

Reeks Einstein in Limburg (deel 1): wat zijn gravitatiegolven?

Reeks Einstein in Limburg (deel 2): de gravitatiegolfdetector

Reeks Einstein in Limburg (deel 3): waarom de Euregio?

Einstein in Limburg (deel 4): Een kans op een kennissprong

Einstein in Limburg (deel 5): komt de Einstein telescoop naar Limburg?